HTML

Fogorvos

Minden olyan téma, ami fogászattal kapcsolatos,és az átlag embert (pácienst) érdekelheti.

Friss topikok

  • Zsuzsk@: Üdv.! Jó,hogy valaki végre foglalkozik evvel a témával.Szerintem sokkal gázabb,hogy van olyan évf... (2009.09.08. 12:32) Küldetés: Fogaink megmentése

Linkblog

Küldetés: Fogaink megmentése

2009.05.05. 20:25 Fogorvos

Egy igen nehéz feladatra vállalkoztam ennek a bejegyzésnek a megírásával. Megpróbálom népszerűsíteni a „fájdalmas” fogorvoshoz járást, fogászati kezeléseket, de higgyék el, ezt az Önök érdekében teszem.

Nem próbálom százalékos formában bemutatni a magyarországi fogállomány állapotát, mert egy szóban is összefoglalható „katasztrófális”. Már a 12 éves gyerekeknek is 7-8 kezelt (tömött, kihúzott), vagy kezelésre váró (pl. szuvas) foguk van.

Az okok sajnos igen kézenfekvőek:

A szájhigiénia hiánya, mellőzése, nem megfelelő ismerete. Meg kell tanulni a jó fogmosási technikát (erről részletesebben, később, egy másik bejegyzésben). Naponta legalább kétszer-háromszor mossunk fogat, bár minden étkezést követően ezt kéne tennünk. Tudom, nálunk még a cikis kategóriába tartozik, amikor valaki a munkahelyi mosdóban fogat mos.

Aztán itt a fogselyem, amit még sok honfitársunk, csak amerikai filmekben látott, és használatáról nem sejt semmit.

A rendszeres fogászati kontroll mellőzése. Hány fogorvos találkozik azzal, hogy a páciensek 10-15 év után ülnek ismét fogászati székbe, és várják a „csodát” az új hibátlan, az eredetivel megegyező fogazatot. Az implantátumok, koronák, cirkónium hidak már csak közelítőleg tudják az eredeti állapotot megvalósítani. Az árukról nem is beszélve, ez sok esetben sokkoló.

Mindez elkerülhető. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi időt töltünk, és pénzt költünk fodrászra, kozmetikusra. Ennek az időnek a töredékét, félévente fél-egy órát, kellene fogorvosunknál eltölteni. Évente csak a fodrásznál, kozmetikusnál, hagyott pénz felét költenénk a fogainkra. Cserébe javulna a közérzetünk (jobb lehelet), megjelenésünk, magabiztosságunk, és nem kéne kisebb vagyont áldoznunk 10-15 évenként a fogpótlásunkra, ami már sok esetben csak kivehető fogsor lehet. Nem mindegy, hogy egy - egy kis szuvasodást kell „helyrehozni”, vagy komoly fogászati beavatkozásra kell költeni.

Előzzük meg mindezt, tegyünk meg ennyit fogaink egészségéért!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mxdent.blog.hu/api/trackback/id/tr191104932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsk@ 2009.09.08. 12:32:01

Üdv.!

Jó,hogy valaki végre foglalkozik evvel a témával.Szerintem sokkal gázabb,hogy van olyan évfolyamtársam,aki jól néz ki,de csak addíg,amíg el nem mosolyodik./ Gondolom fogmosás hiány,vagy fogkefe?:p /Ha még a száját is kinyitja,az a szag...
Gondolom más is találkozott már ilyennel.Valaki küldje már el ezeket a "jó pasikat" is fogorvoshoz!

Zsuzska
süti beállítások módosítása